Den gamle amerikanske ambassaden er et ikonisk bygg i Oslo. I mange år var ambassaden åpen for publikum, men med økte terrortrusler de siste tiårene fungerte dessverre bygget mer som en festning, med høye gjerder, betongstolper og vaktbod.

I 2017 kjøpte eiendomsselskapet Fredensborg bygget av den amerikanske ambassaden, med ambisjon om å restaurere bygningen både inn- og utvendig. Bygget skulle igjen bli tilgjengelig for befolkningen, med sosiale og kulturelle møteplasser for naboer, næringsliv og folk flest.

Den gamle amerikanske ambassaden er en av de første bygningene i Norge som ble bygget med prefabrikkerte betongelementer. Og med sine mange vinduer, dybdevariasjoner og slipte betongoverflater har fasaden et ikonisk særpreg. Derfor var også riksantikvaren involvert i rehabiliteringen, og stilte tøffe krav for å gjenskape fasaden slik den var opprinnelig, i 1959. Og etter mer enn 60 års slitasje var det mye å ta tak i.


Hvordan gjenskape en ikonisk fasade?
Etter mange år med sol, vind og vær var byggets eksteriør skadet og falmet i stor grad. Vårt oppdrag var å utvikle en impregnering og påføringsmetode som gjenskapte det samme fargespillet og sortnyansene i betongen. I tillegg skulle impregneringen tilfredsstille dagens miljøkrav og garantere minst 10 års holdbarhet. Pro-Co utførte vask og påføring av den nyutviklede impregneringen, embassy black.

Utførelsen innebar sliping, sparkling, finsliping og impregnering av byggets tredimensjonale overflater.

Omfanget av utførelsen er tilpasset et varierende behov på den 1 695 m2 store fasaden.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder